Blog

Bądź na bieżąco dzięki 10 indyjskim przyprawom przeciwwirusowym wzmacniającym odporność

Niech jedzenie będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoim pożywieniem Hipokrates.

 Zwiększenie odporności jest najlepszym rozwiązaniem przeciwko wszelkim formom ataku wirusów i nigdy nie było to ważniejsze niż dzisiaj! Niektóre przyprawy dodane do żywności nie tylko poprawiają ich smak, ale także pomagają podnieść poziom odporności. Indyjskie przyprawy zawsze odgrywały ważną rolę w tworzeniu smakowitych tradycyjnych potraw. Poza tym mają również ogromne wartości zwiększające odporność, co czyni je niezbędnymi przedmiotami w tradycyjnej ajurwedzie.

 

Rzućmy okiem na 10 najlepszych indyjskich przypraw wzmacniających odporność, które pomogą Ci obronić się przed szalejącymi atakami wirusów.

Cynamon

Jest to wewnętrzna kora drzewa cynamonowego, znana ze swoich leczniczych właściwości od czasów Egipcjan. Przyprawa pomaga zapobiegać infekcjom i zwalcza stany zapalne, pomagając w szybszym gojeniu uszkodzonych tkanek. To wysoki poziom polifenoli w cynamonie sprawia, że ​​jest to pożywienie wzmacniające odporność. Badania umieściły go wśród najlepszych przypraw o właściwościach przeciwutleniających, które automatycznie zwiększają odporność.

Koper włoski

Pochodzący z rośliny o smaku lukrecji, koper włoski zawiera glicyryzynę, substancję, która hamuje namnażanie się wirusów, a także zapobiega ich przenikaniu i replikacji w zdrowych komórkach. Substancja okazała się skuteczną metodą leczenia kilku chorób wirusowych, w tym zapalenia wątroby i HIV. Badania w probówkach wykazały, że ekstrakty z kopru włoskiego są silnymi środkami przeciwwirusowymi przeciwko paragrypie typu 3 (PI-3), która jest odpowiedzialna za infekcje dróg oddechowych bydła.

Główny składnik olejku z kopru włoskiego, Trans-anetol, również wykazuje silne działanie przeciwwirusowe przeciwko wirusom opryszczki. Ogólnie rzecz biorąc, koper włoski jest pomocny w zwiększaniu odporności i zmniejszaniu stanu zapalnego.

Kurkuma

Żółty kłącze jest szeroko stosowany jako lek w Ajurwedzie, a także w inny sposób od ponad 4000 lat. Kurkuma jest tradycyjnie używana między innymi do leczenia ran, łagodzenia stanów zapalnych i uwalniania śluzu. Kurkumina, główny składnik kurkumy, ma udowodnione właściwości zwalczania infekcji i poprawy ogólnego stanu zdrowia organizmu.

Imbir

Używany do aromatyzowania żywności i herbaty, Ginger zawiera specyficzne środki przeciwwirusowe, takie jak zingeron i gingerole. Wiadomo, że hamują one replikację wirusa i zapobiegają przedostawaniu się do ludzkich komórek gospodarza. Kontrolowane testy wykazały, że świeży imbir jest pomocny w ochronie układu oddechowego i skutecznie zapobiega grypie i przeziębieniu. Wykazał działanie przeciwwirusowe przeciwko ptasiej grypie i kociemu kalciwirusowi FCV, który jest odpowiednikiem ludzkiego Norowirusa.

Czosnek

Wszystkie starożytne cywilizacje, takie jak Egipcjanie, Babilończycy, Indianie i Grecy, używały czosnku do celów leczniczych. Wykazano, że spożycie czosnku prowadzi do wzrostu enzymów przeciwutleniających i zmniejsza ciśnienie oksydacyjne.

Jest i nadal jest stosowany w zwalczaniu szeregu infekcji wirusowych, w tym wirusa brodawczaka ludzkiego HPV. Stosowanie czosnku może znacznie zmniejszyć podatność na przeziębienie. Czosnek wykazuje działanie przeciwwirusowe przeciwko grypie A i B, HSV-1 i HIV, rinowirusom i wirusowemu zapaleniu płuc. Regularne stosowanie czosnku może chronić przed infekcjami wirusowymi poprzez stymulację ochronnych komórek odpornościowych.

Goździk

Od dawna stosowany w ajurwedzie jako środek na przeziębienie i kaszel, goździk znany jest z tego, że chroni organizm przed infekcjami. Zawiera związek Eugenol, który działa jako naturalny przeciwutleniacz. Eugenol zatrzymuje uszkodzenia oksydacyjne wywoływane przez wolne rodniki. Pod tym względem okazała się 5 razy skuteczniejsza niż witamina E. Stosowany w jedzeniu, herbacie i gorącej wodzie smakowej dobrze chroni organizm przed infekcjami powodującymi kaszel i przeziębienie.

Czarny pieprz

Ta przyprawa jest bogata w właściwości przeciwdrobnoustrojowe i pomaga zwalczać przeziębienie i kaszel. Regularne przyjmowanie przyprawy może pomóc wzmocnić układ odpornościowy i złagodzić infekcje dróg oddechowych i przekrwienie klatki piersiowej. Związek Piperyna obecny w czarnym pieprzu ma bogate właściwości przeciwutleniające, które zapobiegają i opóźniają uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki, które są odpowiedzialne za stany zapalne i choroby.

Pieprz cayenne

Będąc częścią rodziny papryczek, przyprawa ta jest bogata w kapsaicynę, o której wiadomo, że hamuje substancję P, która jest neuropeptydem zaangażowanym w mechanizm zapalny. Oprócz aktywnej pozytywnej roli, jaką odgrywa w zdrowiu trawiennym, udowodniono, że pieprz Cayenne aktywuje układ krążenia w walce z przeziębieniem i grypą. Mówi się, że 5 gramów tej przyprawy zawiera 44% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Jest to również silny przeciwutleniacz, który poprawia ogólny stan zdrowia i odporność.

Bazylia

Święta Bazylia, jak jest znana w Indiach, ma kilka wariantów, z których wszystkie znane są z walki z wieloma infekcjami wirusowymi. Sweet Basil zawiera związki takie jak kwas ursolowy i apigeninę, które okazały się skuteczne przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B, enterowirusom i wirusom opryszczki. Regularne przyjmowanie bazylii zwiększa odporność na infekcje wirusowe poprzez podniesienie poziomu komórek NK i pomocniczych komórek T, które niszczą